Skötselråd Micropigmentation

Skalp micro pigmentering

Eftervård

När du äntligen har fått den behandling som du har väntat på, och har avslutat din SMP-session
(Skalp Micropigmentation) och är nöjd med resultatet hittills. Men hur är det med eftervården av
skalp micropigmentation? 

Mikropigmentering av hårbotten innebär att man använder små mikronålar för att deponera
pigment i de ytliga hudlagren i hårbotten. Under läkningsprocessen kommer nya hudlager att växa
över den plats där pigmentet placerades. När hårbotten är helt läkt kommer du att få en
hårbottenmikropigmentering som ser naturlig och omöjlig att upptäcka.

Efter din behandlingssession är det viktigt att du följer en rutin för eftervård av mikropigmentering i
hårbotten.

Tips för efterbehandlings dagarna efter din behandling:
I allmänhet vill du behandla din hårbotten som ett öppet sår efter SMP-behandlingen. Det innebär
att du ska undvika att göra den våt och hålla den ren. Inga klorerade pooler, bastur, ångbad eller solarium under 28 dagar efter din sista behandling. Detta kommer att säkerställa ett bra och långvarigt resultat.

Dag 0 till Dag 5

Under de första 5 dagarna efter behandlingen bör du undvika följande:

  • Svettas kraftigt – Försök att inte ägna dig åt intensiv träning under 5 dagar efter behandlingen. Överdriven svettning kan avbryta läkningsprocessen.
  • Skrubbning och schamponering – Skrubbning av hårbotten kan bryta sönder huden och öppna sår, och schamponering kan ge upphov till starka kemikalier.
  • Rakning – Undvik att raka dig och irritera området medan det läker.
  • Exponering för långvarigt solljus – UV-strålar från solen kan orsaka solbränna och solskador. Detta kan leda till att pigmenteringen i hårbotten bleknar i förtid.
  • Beröring med händerna – Avstå från att röra hårbotten med händerna för mycket. Du kan föra in bakterier och öka risken för infektioner.

 

Under de första fem dagarna ska du se till att du dricker mycket vatten och tar eventuella mediciner enligt ordination. Du kan skölja hårbotten lätt vid absolut behov medan den läker och dutta området med en våt trasa för att hålla det rent. Men duscha inte under stråle och blötlägg helst inte hårbotten alls. Du kan också bära en hatt eller en skallmössa och sova på det sätt som är bekvämt för dig.

Dag 5 till Dag 10

Under dag 5 till 10 bör ditt huvud se mycket bättre ut och läka fint. Det är dock fortfarande under läkning. Du vill se till att du fortfarande följer en eftervårdsrutin. Under de kommande 5 dagarna bör du fortfarande undvika följande:

  • Klia dig i hårbotten – Precis som med tatueringar kan huden på din hårbotten börja skala sig under de närmaste dagarna. Det är viktigt att du undviker att klia eller plocka bort eventuella skorpor som kan bildas.
  • Schamponering eller exfoliering – Schamponering och exfolieringsmedel kan störa bildandet av nya tihudlager under läkningen.
  • Användning av självbrännare eller hudirriterande ämnen – Medan din hårbotten läker ska du undvika irriterande ämnen som kan orsaka inflammation och störa läkningsprocessen.

 

Det du kan göra är att försiktigt raka eller klippa håret om det behövs. Du bör också fortsätta att skölja lätt med vatten och tvål för att rengöra området. Att applicera en fuktighetskräm kommer också att hjälpa läkningsprocessen under denna tid. Se bara till att den är parfymfri. Du kan också återuppta träningen med lätt motion.

Dag 10 och framåt

Efter 10 dagar bör din hårbotten vara tillräckligt läkt för att du ska kunna återgå till din normala rutin. Du kan bli schemalagd för nästa behandlingstillfälle efter 10 dagar. Ditt nästa behandlingsdatum beror dock på hur det har läkt hittills. Före nästa uppföljningstillfälle ombeds du att tvätta huvudet och klippa håret.

Kontakta gärna din specialist på mikropigmentering av hårbotten om du har några frågor under läkningen. På Scalp Micro Sweden är teknikerna utbildade i korrekta läknings rekommendationer så att du till slut får ett resultat som du kommer att älska.

© 2024 – All Rights Reserved
© 2024 – All Rights Reserved